REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

martes, 27 de septiembre de 2011

Resposta d'un docent acalorat al Consorci d'Educació de Barcelona

Amb data 21 de setembre, la direcció del centre on treballo, seguint els suggeriments del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Consorci d'Educació de Barcelona ens ha fet arribar una carta juntament amb un PDF el qual ens dona la solució per conviure amb la calor a les aules durant l'estiu (sense utilitzar l'aire condicionat que utilitzen el Consorci i el Departament d'Ensenyament) i amb el fred a l'hivern. No té desperdici. La cursiva és de l'original.
En l’actualitat, en molts centres educatius de la ciutat de Barcelona s’està vivint una situació de disconfort respecte a l’augment de la temperatura de les aules. Durant el període de maig a juliol, i fins i tot durant el mes de setembre, les altes temperatures dificulten les tasques del personal treballador i de l’ambient laboral.

Simplement volen dir que fa una calor insoportable a les aules que només suporta la tropa que es troba a les trinxeres, és a dir, professorat i alumnat. Tots els que treballem a les aules estem permanentment suant amb aules i finestres obertes i patint tot el soroll del carrer.

El Servei de Prevenció és coneixedor no només de la situació actual sinó que constantment rep consultes per part del personal de les escoles que reiteren sobre la necessitat de dur a terme alguna actuació per combatre aquest disconfort.

Hem d’insistir en la dificultat de dur a terme una proposta d’actuació davant la situació econòmica en la que ens trobem però considerem oportú fer-vos saber que no obviem el tema. Per aquest motiu us fem adjunt un document informatiu on es detallen algunes recomanacions que us poden ajudar per fer front a la situació en la que us trobeu.

Què afortunats que som els docents!! No estem sols!! El Servei de Prevenció sap que tenim calor a l'estiu i fred a l'hivern (disconfort!!) , i això fa que patim l'anomenat 'estrès tèrmic' amb fatiga, irritabilitat, set, debilitat, ansietat, mareig, manca de concentració, i reducció del rendiment físic i mental.. Però davant la crisi (la situació econòmica en què ens trobem ).... recomanacions imaginatives. Resumint:

A l'estiu:  beure aigua, dieta suau, vestir amb roba transpirable, dutxar-se cada dia per mantenir la pell neta, i fer-se un reconeixement mèdic. 
A l'hivern: anar abrigat, i prendre un brou o begudes calentes.

Gràcies amics i amigues del Consorci per aquesta informació. L'he trobada tan important que he decidit seguir el vostre suggeriment de divulgar aquests consells tan útils per evitar que els meus companys i companyes pateixin més disconfort durant les hores que passen a les trinxeres.

Per una altra banda, m'agradaria afegir alguns consells més:


A l'estiu:
- Entrar a classe amb una banda al front (com la que porten els tennistes) per evitar que les gotes de suor taquin la llibreta de notes o puguin fer malbé el teclat de l'ordinador 1x1.
- Portar una tovallola (com es fa en el gimnàs) per anar assecant la suor que cau per les aixelles.
- Repartir entre l'alumnat tovalloletes humides per disminuir l'acumulació d'olors corporals a les aules a mesura que van passant les hores.
- Portar a l'escola una muda de recanvi per poder canviar-se cada parell d'hores i evitar una baixa com a conseqüència dels corrents d'aire per tenir les finestres i portes obertes i la samarreta xopa de suor.
- Investigar quin restaurant xinès regala ventalls als grups que van a dinar i anar-hi amb els teus alumnes, així tots tindreu un de franc. 
- Recomanar a les alumnes noies i professores que es facin 'monyos' per no tenir tanta calor amb el cabell llarg i als professors i alumnes nois rapar-se el cabell a zero. 


A l'hivern:
- Portar guants de seda o mitons per poder agafar bé el guix, bolígraf o retolador i també teclejar correctament l'ordinador.
- Deixar que l'alumnat porti els cascos grans dels MP3 sense música per tal de mantenir calentes les orelles.
- Portar barrets amb orelleres  de material transpirable.


Fins aquí la carta al Consorci. 
Ara, m'adreço als meus companys i companyes que llegeixen aquest article.

Moltes d'aquestes recomanacions d'aigua, brou, roba còmoda, tovalloles i tovalloletes, bandes, etc. les pots pagar amb el que encara no t'han descomptat del sou, perquè el Consorci no enviarà una partida pressupostària extra per tal d'evitar el nostre disconfort. I si te n'has sortit amb els ventalls, envia l'adreça del restaurant com a comentari a aquesta entrada per poder compartir-la.

Per últim, company / companya que estàs llegint aquest article et vull demanar més propostes imaginatives pel bé de tothom. Em comprometo a fer un recull de totes elles i enviar-les al Servei de Prevenció de Riscos Laborals per la segona edició d'aquest PDF i així poder justificar la despesa (i potser la comissió de serveis) d'un segon enviament, malgrat la situació econòmica en què ens trobem, però que, de ben segur, reduirà el nostre disconfort a les aules.

7 comentarios:

Quima Boix dijo...

Jo hi vull afegir una proposta per a l'hivern:
Posar-se l'uniforme de l'escola (ara optatiu i aviat normatiu) a sobre de la roba habitual per tal d'evitar disconfort a causa de les baixes temperatures.

Anónimo dijo...

Lamentable...

Anónimo dijo...

Una altre línia de treball podria ser la dels tuaregs: anar al centre educatiu ben tapats amb llençols, si pot ser de color blau, especialment quan la temperatura ambient superi els 27ºC

jose luis regojo dijo...

He rebut diversos comentaris al meu mail particular perquè no podien publicar-los directament aqui:
- PDF insultant i vexatori.
- Ridícul
- Gràcies per fer-nos riure una estona a la sala de profes amb el pdf.
- Quina presa de pél!

Anónimo dijo...

Per a l'hivern, també està la solució del professorat d'antany: el cigaló / carajillo / reventat de cafè i cognac. Quins bons records quan el professor (normalment no era professora)s'inclinava sobre la teua llibreta per ajudar-te i t'arribava aquell flaire a Soberano.
Encara no comptem amb una idea simètrica per a l'estiu, però sembla que hi ha de virus i bactèries que, ben patides, et fan sentir calfreds malgrat que el mercuri sigui alt.

jose luis regojo dijo...

Me ha llegado otra idea:

Las alubias rojas también calientan mucho, ahora, habrá que lidiar con las flatulencias en clase.
La verdad, lo de la ducha diaria es una idea fantástica, eh? como no se nos habrá ocurrido a nosotros.

Anónimo dijo...

El meu home diu que, quan anava a l'institut, els hi van tallar la calefacció. Van llençar un parell o tres de taules per la finestra i van fer un foc ben bo. A l'estiu es veu que no pasaven tanta calor... o no van saber que fer.

Jo proposo portar una nevera portàtil, d'aquestes de platja, i ananr repartint gelats i begudes fredes. Ja se que em direu que això distorsiona, però, total, ens escolta algú, amb aquesta calor?