REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

sábado, 25 de febrero de 2012

L'esforç entre alguns estudiants: un valor passat de moda

La setmana  passada un grup d'alumnes de segon de batxillerat em va preguntar com podien aprovar l'examen de selectivitat d'anglès. La meva recomanació es pot resumir en tres consells: llegir el que vulguis en anglès, escoltar el que vulguis en anglès i escriure el que vulguis en anglès. La seva resposta va ser que no tenien temps. Aleshores, els hi vaig dir de manera exagerada que deixant de llegir 15 minuts diaris el 'what's up' del seu mòbil avançarien molt. Em van mirar com si jo fos d'un altre món.
A continuació els hi vaig recomanar utilitzar diccionaris de paper i no 'online'. Per allò que l’esforç de buscar una paraula lletra rere lletra serveix per memoritzar-la més que no pas donant-li a una tecla (i no sóc anti-tecnologies, estic escrivint al meu bloc).Això va ser la gota que va omplir el seu got i em van contestar de forma airada: però si llegir no serveix de res i, a sobre vols que mirem un diccionari, d'on traiem el temps?

No em vaig acovardir i els hi vaig preguntar si sabien el que significava la paraula 'esforç'. Arribats a aquest punt, i davant el mur de silenci que hi havia entre nosaltres, la sort es va posar del meu costat i el timbre assenyalant la fi de la classe va sonar. Tots van desaparèixer de l'aula abans de que jo pogués tancar la meva llibreta de notes i em vaig quedar assegut sol i en silenci, un silenci reflexiu, a l’aula.
D’aquí que he pensat oferir-vos les orientacions que el Departament d'Ensenyament ofereix a les famílies per desenvolupar aquest valor en els vostres fills i filles.
El Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ens comenta que per assolir qualsevol fita o objectiu és necessari esforçar-se. L'esforç és la capacitat que tenen els vostres fills de treballar durant un temps continuat per aconseguir uns objectius determinats. En l'àmbit escolar, l'esforç constitueix la base fonamental perquè els vostres fills obtinguin un major rendiment. El valor de l'esforç els ajudarà a ampliar al màxim les capacitats que porten dins per obtenir uns millors resultats. També els permetrà vèncer i superar els obstacles en els diferents àmbits de la seva vida (l'escola, la família, els amics...).

Més informació 
@jlregojo 

1 comentario:

Anna Muñoz dijo...

No et desesperis. Sovint, i a mida que ens anem fent més grans més, sóm transmisors d'uns coneixements que ja no calen, en un món que ja no és el que ens pensem nosaltres i amb maneres passades de moda. La Generalitat pot fer "esforços" per definir la paraula esforç o també honestetat i justícia, però el que no hi és a fora no ho podem nosaltres inventar a dintre. Malos tiempos para la lírica, para encontrar objetivos por lo que esforzarse o incluso ilusionarse.