REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

miércoles, 24 de mayo de 2017

Desconeguts a la porta de casa

Avui us vull recomanar un altre llibre que vaig trobar per casualitat a la biblioteca: Desconeguts a la porta de casa. Un petit i breu llibre escrit per en Zygmunt Bauman, però molt intens i colpidor. Un llibre que et fa reflexionar sobre com hem deshumanitzat a les persones refugiades per acomodar la nostra moral 'online' al que ens interessa. Ens parla dels diversos carnavals 'solidaris' que mostren les ciutats europees per apaivagar les seves consciències, de com disfressem la nostra indiferència cap els altres amb una suposada 'tolerància', com hem aconseguit globalitzar la indiferència, l'ús dels nacionalismes amb finalitats partidistes, tribals i xenòfobes, ...
En definitiva, un llibre que s'ha de llegir.


L'editorial Arcadia que l'ha publicat l'any 2016 ens diu:

"Els que fugen de la violència i la brutalitat de les guerres sempre han anat a buscar refugi a altres indrets. Sovint arriben fins a la porta de casa nostra. I, per a nosaltres, els refugiats són uns desconeguts, uns estranys que ens provoquen por pel sol fet que no sabem qui són.
Avui la «crisi dels refugiats», i en general la dels immigrants, aclapara Europa i presagia el col·lapse del nostre sistema social. Amplificat pels mitjans de comunicació, s'està produint un veritable
«pànic moral» entre la gent que viu aquest fenomen com una amenaça al seu benestar.
Zygmunt Bauman analitza els orígens, les causes i l'impacte d'aquesta crisi humanitària que estem vivint, i creu que hem d'assumir la nostra interdependència com a espècie, i construir ponts, no pas murs, que ens permetin viure junts de manera solidària i cooperativa amb les nostres diferències d'opinions i creences."

Qui va ser en Zygmunt Bauman? 

Zygmunt Bauman 

(Poznan, 1925 - Leeds, 2017). Polonès de naixement i d'ascendència jueva, va desenvolupar una important tasca com a ensenyant a Polònia després de la Segona Guerra Mundial. El 1968 va ser expulsat de la Universitat de Varsòvia per raons polítiques; va reprendre la seva docència a les universitats de Tel-Aviv i Haifa, per incorporar-se l'any 1971 a la Universitat de Leeds, d'on és professor emèrit de sociologia. El 2010 ha estat guardonat amb el premi Príncipe de Asturias de Comunicación y Humanidades.

Per Modernity and the Holocaust (1989) van concedir-li l'Amalfi European Prize; obres com Modernity and Ambivalence (1990), Morality, Immorality and other Life Strategies (1992), Globalization: The Human Consequences (1998), Liquid Modernity (2000), The Individualized Society (2001), Liquid Love (2003), Liquid Life (2005), Liquid Fear (2006) o Liquid Times. Living in an Age of Uncertainty (2007), entre d'altres, formen part de la seva extensa bibliografia.

No hay comentarios: