REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

viernes, 21 de octubre de 2011

ETA, TV3 i el Barça: la vergonya nacional

La relació entre ETA i els Països Catalans és dilatada. Dels 829 morts totals de la banda armada, 67 han tingut lloc als Països Catalans, una gran majoria dels quals a Catalunya, l'únic dels territoris on ha gaudit de comando estable. Tanmateix, a banda, de les víctimes mortals, també han esclatat nombrosos explosius a zones turístiques del País Valencià –i altres zones, com la costa tarragonina– i han tingut lloc intents frustrats d'assassinat del rei Joan Carles.
Així comença l'article del Diari ARA d'avui 21 d'octubre que hauria de servir perquè la direcció de TV3 dimitís.
Es veu que per a TV3, els 67 morts i 5 'comandos Barcelona' d'ETA no són prou importants davant el Barça. La vergonya aliena que vam sentir moltes persones que volíem seguir l'anunci del cessament de la lluita armada per part d'ETA per TV3 i no vam poder, va ser indescriptible.
He intentat informar-me abans de denunciar aquest tracte cap els ciutadanas per part de la televisió pública catalana i m'he trobat amb un article que el reflecteix plenament i és el que us copio a continuació. És molt interessant.

Ahir va ser un dia històric per a tots els demòcrates i va quedar clar qui pot i sap estar a l’alçada de les circumstàncies i qui no. Ahir Tv3 va demostrar que ja no és la televisió pública de qualitat, premiada a tota Europa i referent d’informació plural: mentre es succeïen les reaccions a aquest moment històric, TV3 ens oferia la inauguració de la Masia del FCB en riguròs directe i per dos canals: Esports3 (que normalment emet el mateix que la tele oficial BarçaTV) i TV3. La informació quedava relagada a un trist especial al 3/24. L’opció per estar informat era, simplement, canviar de canal, cosa que vaig fer per veure l’especial a La1. Quan va arribar l’hora de l’informatiu, la el temps dedicat al FCB va ocupar un bon troç, com si no n’haguèssim tingut prou i l’objectiu de la redacció d’informatius fos provocar una indigestiò de somriures perfectes de Sandro Rosell i d’Artur Mas parlant de barcelonisme… el Molt Honorable President no va tenir una sola paraula pel final d’ETA. Le retallades han arribat a la decència dels seus discursos i actes.
A twitter es podien llegir comentaris de tota mena (la majoria entre sorpresa i indignació). En destaco els de periodístes com Sergi Mas, Toni Clapés, Francesc Valls, David Valenzuela… polítics com Joan Ferran i de molts anònims (com aquest o aquest) que denunciaven que TV3, la nostra tele pública, no feia cap excepció i emetia integrament la ‘jarana‘ culé.
La pregunta que em faig és fins quan haurem d’aguantar l’espectàcle cutre i barretinaire de veure com TV3 es va convertint a pasos de gegant en la ‘tele de Barça’, en una ‘tele provinciana’ més? De què serveix que la ‘corpo‘ hagi creat un canal específic d’esports si, al final, els esports ¡perdó! EL BARÇA pesa més que notícies històriques com el final d’ETA o gran calat social com el terratrèmol de Lorca? Rercordem que TV3 va ser l’únic canal de televisió de l’estat que no va enviar cap càmera a Lorca (Múrcia) i va posar la notícia per darrera del fet que el Barça era campió matemàtic de lliga. Les càmeres no eren a Lorca, eren perseguint l’autobús del Barça de l’aeroport de El Prat al Camp Nou en rigoròs directe per TV3. Per fer el que fan, sincerament que el tanquin i estalviem aquests diners per a una altra cosa i no per a entregar-lo alegrement al FCB.
Vull recordar que per molt menys es va destituïr a tot un cap d’informatius, quan l’any 2000 Ernest Lluch va ser assessinat i TV3 no va oferir la notícia en directe. En aquell moment s’emetia com a fals directe el programa ‘Sense titol‘ d’Andreu Buenafuente i interrompre la programació haguès suposat reventar el programa i que la ‘trampa‘ del fals directe es veiés. ¿Què hauriem de fer ara que s’ha primat la fastuosa inauguració de la Masia a un fet indubtablement històric? Algú demanarà disculpes per l’espectàcle provincià? Per la falta de visió? Per posar pel davant un club de futbol al final de 41 anys de violència sectària? Em temo que no.
No vull creure que la solució és privatitzar TV3 i que definitivament la compri el Barça. És cert que, total, seguirien emetent partits del Barça, notícies del Barça (que si Messi això, que si Guardiola allò, que si el Madrid ¡ui! què lleig…), curses de Fòrmula 1 i notícies de Fòrmula 1 per sobre tot. Vull creure que la solució és una bona gestió i reconsiderar de dalt a baix el finançament de TV3 i acabar amb la ‘barçadependència‘ que pateix, així com reconsiderar si els canals de TDT són necessaris. Al final tanta TDT pública només ha servit per a que les sèries bones estiguin desterrades al 3XL, les notícies al 3/24, els documentals i programes culturals al 33… això sí el futbol ¡perdó! el Barça i la fòrumla 1 segueixen ocupant hores i hores de preuada televisió pública, tot relegant la informació i la qualitat a la franja horaria de les 23h com el Sense Ficció.
Crec que sí, mereixem una disculpa.
http://fonsesquerra.wordpress.com/2011/10/21/tv3-i-el-final-deta/

1 comentario:

Anónimo dijo...

La relació TV3 i Barça es forofa i lamentable