REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

lunes, 14 de enero de 2013

Polseres vermelles, TV3 i el fracàs escolar


En l'etapa de 12 a 18 anys el descans diari és molt important en època d'estudi. Cal dormir les hores necessàries, evitar estar massa hores davant de l'ordinador o de la televisió abans d'anar a dormir i evitar aliments que dificulten la digestió i begudes excitants per no pertorbar el son.
En general, podem dir que els nostres fills:
  • d'entre 12 i 16 anys necessiten de 9 a 10 hores totals de son al dia
  • a partir dels 16 anys, la persona adulta passa una tercera part del seu temps diari dormint
Cal tenir en compte que una de les causes de la fatiga escolar és la mala distribució del temps de descans i de feina. És important saber que un canvi d'activitat pot suposar descansar, que no cal dormir o no fer res per descansar, sinó que canviar d'activitat també suposa descans, factor importantíssim per al rendiment escolar.


Així comença el consell que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ens fa als pares, mares i educadors a través del portal Junts x l'Educació: Educar i créixer en família a l'apartat d'hàbits saludables.
Doncs bé, si el fracàs escolar és responsabilitat de tothom: pares, mares, escola i entorn escolar, si els índexs de fracàs escolar a Catalunya són alts, ¿quina responsabilitat té TV3 a l'hora de programar sèries com 'Polseres Vermelles' adreçats a públic de la franja d'entre 12 i 16 anys a partir de les 22.40h?
A quina hora acabarà, a les 23.30? a quina hora aniran a dormir, a les 00.00h ? Si han d'entrar a l'escola a les 08.00h aproximadament, feu els càlculs vosaltres mateixos de les hores què dormiran.
Després, quan els resultats acadèmics siguin els que ja estem acostumats a sentir, les culpes cauran sobre els mestres i professors/es retallats. Els polítics es trauran la responsabilitat del damunt, els periodistes parlaran de la 'societat' i les famílies acabaran dient: és que no sabia com dir-li que no al meu fill/a, com tothom ho veu, no volia que se sentís marginat a l'escola.

Aquesta entrada de bloc només té com a objectiu fer veure als responsables de les programacions televisives, als polítics, .... a la societat en general que la reducció del fracàs escolar no passa per legislar exclusivament, ni per retallar professorat (sí, això també ho esta fent el Departament d'Ensenyament), ni per invertir en ordinadors a les aules, passa essencialment per la responsabilitat global de tota la societat i, la televisió té un dels papers més importants per aconseguir-ho.
No sé si servirà de gaire aquest escrit o si ni tan sols arribarà als responsables de programació però si alguna persona que el llegeix hi està d'acord que el copii i el faci córrer per la xarxa.
Gràcies.

14 comentarios:

Anónimo dijo...

Però a veure, jo sóc adolescent, ho veig, i que? Es una sèrie que t'ensenya moltissimes coses, i per això ens agrada. El que dormim o no no té res a veure amb les hores que dormim, i, per molt que els pares ens diguien que ens anem a dormir, no ho fariem, així que sht. Polseres Amunt!!

Anónimo dijo...

Per dormir 8 hores un dia no passa res mentres es siga responsable els demés dies. No baixarà el seu rendiment escolar només per veure aquesta série. Cal prioritzar, quan no es puga doncs es mira per internet el dia següent o quan es pugui, però si es pot, perque no descansar mirant aquesta maravella de serie? No cal generalitzar i parlar només de Polseres Vermelles, el fracàs escolar pot ser a causa d'altres factors amés d'aquest.

Anónimo dijo...

No ens confonguem. El J.L.en cap moment discuteix la qualitat de la sèrie. El que proposa és ben diferent: que es programi a una hora raonable. Tot i que sigui complicat canviar les tendències, els prime times manen, una televisió pública com la nostra, que paguem tots, pionera en programes educatius i divulgació, podria fer l'aposta per modificar els hàbits.
Tanmateix, el comentari del J.L. és més profund. Parla de la responsabilitat que TOTS plegats tenim en l'educació dels nostres fills.
Si que es qüestioni "Polseres Vermelles"cou, busquem un altre exemple.
Una sèrie programada els dilluns a la nit per la cadena de Mediaset Tele 5 anomenada "La que se avecina" és una de les més vistes a Espanya, però també a Catalunya! Acaba fins i tot més tard i els nostres fills i alumnes la veuen! A més a més de limitar les hores que poden dormir, és una sèrie amb continguts totalment inadequats (hi ha alumnes de 1r d'ESO que la veuen) i que no té cap contingut educatiu.

La cadena Tele 5 que no es distingeix per la seva ètica a l'hora de programar té una part de culpa, però i nosaltres, els pares i les mares???? Crec que ens fa por educar, que ens fa por dir que no al nostres fills i filles... Com diu el J.L.el fracàs escolar té molts fronts i hem de ser responsables de la part que ens pertoca.

Anónimo dijo...

Carlos Faro (https://www.facebook.com/carlosfaro) partint de que no et conec de res, t'he de dir un parell de coses:
1) que la majoria d'actors siguin nens/adolescents no vol dir que la sèrie va dirigida a aquest públic només, el target al que va dirigit és molt ampli
2) Els capitols queden indefinidament penjats al tv3alacarta, per tant els pares poden decidir a quina hora i quin dia poden veure la sèrie els seus fills
Amb aquests dos punts queda demostrat que la teva entrada sobre tv3 i el fracàs escolar no s'aguanta per enlloc

Anónimo dijo...

Silvia Moya (https://www.facebook.com/silvia.moya.10) Si tant et molesta..... ho pots mirar per internet al dia seguent!!!! I deixa de donar pl sac amb aquest post, q estic ben segura q deus estar molt aburrit Jose Luis Regojo per escriure tantes tonteries juntes!!! Por dios..... q acava a les 23.30!!!!! No m'estranya q te'l borrin jo tb ho faria si pogues, es horrible aquest BLOG, per dir-li BLOG.

Eugènia dijo...

Donca la realitat a casa és que la fan dilluns i, tot i que la pengen a internet i la pots veure el dia següent, és molt difícil negociar això amb els nens. La volen veure en el moment de l'emissió a la tele. Si no hi hagués el Crakòvia davant, l'horari seria molt més raonable. Per suposat, no dic d'eliminar el Crakòvia, sinó de revisar la programació setmanal i mirar de trobar una solució. He penjat una queixa a TV3 sobre aquest tema i animo a qui ho cregui convenient a fer el mateix: http://www.tv3.cat/atencio/46356/Polseres%20vermelles.

jose luis regojo dijo...

Benvolgut José Luis:

Moltes gràcies per fer-nos arribar el seu missatge. Entenem les seves consideracions i amb molt de gust les hem traslladat al Departament de Programació perquè ho tinguin en compte i intentin trobar la millor solució per a tothom. No és el nostre desig que els estudiants s'adormin a les classes i és ben cert que si no dormen totes les hores no poden rendir el necessari.

Cordialment,

Servei d'Atenció a l'Audiència
www.tv3.cat/atencio

Eugènia dijo...

Benvolguda Eugènia:


Moltes gràcies per fer-nos arribar el seu comentari i informació del blog. Amb molt de gust ho farem arribar a l'equip del programa i al Departament de Programació de TVC perquè valorin el tema de l'horari.


Gràcies per la seva fidelitat i que pugui seguir gaudint d'aquesta sèrie, així com de la programació en general dels canals de TVC.


Cordialment,

Servei d'Atenció a l'Audiència
www.tv3.cat/atencio

jose luis regojo dijo...

Benvolgut Sr. Regojo:

Lamento el seu disgust i la seva percepció negativa.

"Polseres vermelles" s'adreça a un públic familiar i s'emet en la mateixa franja horària nocturna que la primera temporada, on va aconseguir ser líder d'audiència.
La constatació de l'interès dels adolescents per seguir la sèrie i la voluntat d'ampliar l'audiència potencial va motivar que Televisió de Catalunya tornés a emetre la primera temporada en horari de migdia coincidint amb períodes de vacances.
Descarregar la sèrie a través de TV3alacarta ofereix la possibilitat de conciliar els horaris escolars i de descans amb el seguiment de les vivències del grup de joves malalts de càncer i la seva lluita per la vida, com fan tantes persones de totes les edats al nostre voltant.

Gràcies per expressar la seva opinió a través d'aquest Servei d'Atenció a l'Audiència.

Cordialment,

Adelina Castillejo Garnés
Defensora de l'Audiència
www.defensoraudiencia.cat

jose luis regojo dijo...

#FF a @jlregojo per home assenyat que vol canviar l'horari de #polseresvermelles de #TV3 :D #bonrotllo #catalans

jose luis regojo dijo...

El Punt Avui a l'edició del 22 de gener diu:
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/612462-volen-polseres-mes-dhora.html

jose luis regojo dijo...

Resposta de TV3:
Sèries TV3 Prenem nota de la teva queixa, Jose Luis, de moment la sèrie està programada en aquest horari i un cop emès el capítol està disponible al 3alacarta.

Anónimo dijo...

enserio?? ¬¬ mencanta la seria ningu ma de impedir mirarla.

jose luis regojo dijo...

El Telenotícies Migdia ho acaba d'anunciar i aquí us ho confirmem: Polseres vermelles tindrà cada dilluns una preestrena a internet! El capítol del dia es podrà veure per la web del programa, a les 19.30h. TV3 ha decidit emetre una preestrena del capítol cada dilluns perquè ningú es perdi la sèrie per motius d'horari i fa així un pas endavant per ajudar els espectadors en la conciliació de la vida professional i la vida familiar. Aquí en teniu més detalls ;)