REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

martes, 14 de mayo de 2013

Seguiment i acompanyament escolar a casa

A vegades, les famílies obliden la seva responsabilitat en l'educació dels seus fills i filles. Sovint algunes famílies només venen a les escoles quan tenen problemes o a queixar-se del professor/a de torn. Pero la responsabilitat final de l'èxit escolar és una suma entre la família, l'escola, factors genètics i la fortuna intangible que acompanya a cada persona.
A continuació us copio els consells que fa el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya sobre el com fer un seguiment i acompanyament escolar a casa adequat.

El seguiment i l'acompanyament escolar a casa han de servir perquè els vostres fills assoleixin de manera autònoma i responsable els objectius escolars. La família és el primer referent educatiu dels vostres fills i també la principal responsable de la seva formació i el seguiment escolar.
En primer lloc, pares i mares heu de garantir l'assistència diària dels fills al centre escolar en unes bones condicions d'alimentació, descans i salut, procurant que tinguin una actitud positiva, respectuosa i responsable, que els permeti aprofitar de manera òptima l'aprenentatge.
És important assenyalar que fer el seguiment i l'acompanyament del procés escolar dels fills no vol dir assumir tasques que no us són pròpies, com fer-los els deures. Un bon acompanyament implica assegurar-se que fan els deures o reforçar els continguts escolars amb les activitats familiars diàries (portar-los a comprar, llegir amb ells abans d'anar a dormir...).
D'altra banda, la família ha de potenciar en els fills l'autoconeixement, l'autoestima, la capacitat d'autonomia, el valor de l'esforç i la responsabilitat, factors que són indispensables per aconseguir l'èxit educatiu.
Per realitzar un bon seguiment i acompanyament escolar és necessari que la família i l'escola treballeu conjuntament, amb coherència i coordinació, de manera que allò que es diu a l'escola ho reforceu des de casa, i a l'inrevés. D'aquesta manera, família i escola treballareu amb un objectiu comú.
En general, per fer un seguiment escolar adequat dels vostres fills i treballar per aconseguir l'èxit escolar és convenient que:
  • Tingueu una bona comunicació amb el centre educatiu i actueu de manera coherent i coordinada.
  • Disposeu d'un lloc per estudiar a casa que reuneixi unes condicions mínimes: espai ben il·luminat, sense sorolls ni objectes que els puguin distreure. També poden ser molt útils espais públics com les biblioteques o els punts de trobada municipal per a joves.
  • Ajudeu els vostres fills a marcar-se objectius clars a curt, mitjà i llarg termini, i a planificar-se per aconseguir-los.
  • Superviseu les tasques escolars que han de realitzar a casa i marqueu horaris i rutines perquè facin cada dia els deures.
  • Sigueu exigents amb les seves responsabilitats escolars diàries i, si cal, marqueu normes per aconseguir-ho.
  • Valoreu l'esforç, la constància, la dedicació i el progrés dels vostres fills en les tasques diàries.
  • Apliqueu en les tasques diàries de casa els aprenentatges que es fan a l'escola.
  • Us interesseu per quins treballs estan fent, les sortides que tenen, els exàmens previstos, els resultats que estan obtenint, les dificultats amb què es troben; així donaran més valor a allò que fan a l'escola.
  • Us interesseu per les seves relacions amb els companys de classe, professors i monitors de menjador.
  • Els feu reflexionar sobre la necessitat de tenir una actitud positiva a l'aula i davant dels aprenentatges.
  • Els feu pensar en la importància de la tasca dels mestres i professors, i en reconegueu l'autoritat.
  • Poseu llibres al seu abast i els ajudeu a planificar un temps per gaudir de la lectura.
Més informació per edats.

No hay comentarios: