REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

miércoles, 18 de marzo de 2015

Qatar, patrocinador del Barça, acusat de finançar Estat Islàmic i Al-Qaida

L'any 2011 vaig publicar en aquest mateix bloc una sèrie d'articles denunciant l'hipocresia del Futbol Club Barcelona amb el tema dels drets humans. Ara, quatre anys després, un mitjà de comunicació català s'atrevit a escriure sobre el mateix tema. És el Crític i a continuació trobareu la notícia.

L’emirat de Qatar, principal patrocinador del Futbol Club Barcelona, va condemnar els atacs contra la llibertat d’expressió a la revista Charlie Hebdo i, fins i tot va enviar el germà de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani a la manifestació de París contra el terrorisme. Tanmateix, la presència a la marxa de l’emirat de Qatar, principal patrocinador del Futbol Club Barcelona, tenia dos petits problemes: primer, ha estat acusat pel Departament del Tresor dels Estats Units de finançar i d’aixoplugar terroristes de l’Estat Islàmic i d’Al-Qaida, i segon, els tribunals qatarians van condemnar el 2013 a 15 anys de presó un poeta per escriure un poema crític contra el règim dictatorial.
Hipocresia qatariana? Hipocresia, doncs, al Futbol Club Barcelona? Ahir al Camp Nou, amb rètols de #JeSuisCharlie a les mans dels directius del club, es va fer un minut de silenci per les víctimes dels atemptats. Qatar no canviarà la seva política exterior mentre sigui el país més ric del món en renda per capita. Però, després d’aquest nou atemptat terrorista, el Barça repensarà el seu patrocinador?
Amedy Coulibaly, un dels tres autors dels atacs a França, va gravar un vídeo aparegut després de la seva mort, on prometia lleialtat a Abu Bakr al-Bagdadi, líder de l’organització Estat Islàmic. Saïd i Chérif Kouachi, els germans que presumptament van atacar Charlie Hebdo, van cridar durant la massacre contra els dibuixants que actuaven en nom de la branca d’Al-Qaida al Iemen. Qatar ha estat acusat de finançar a través de donants privats tant l’Estat Islàmic com diverses branques d’Al-Qaida. Les acusacions contra Qatar són d’extrema gravetat, molt concretes i amb noms i cognoms dels finançadors. El Departament del Tresor dels Estats Units, un ministre de l’actual Govern d’Alemanya o, fins i tot, organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch han acusat Qatar de vincles amb el terrorisme islamista i d’atemptar contra els drets humans.
Anar a les arrels del problema del terrorisme islamista obliga a investigar el finançament d’aquests grups armats. Sense diners, l’Estat Islàmic o Al-Qaida quedarien limitats en la seva propaganda, capacitat d’organització, potencialitat d’atacar i en la creació de xarxes globals. Les conseqüències de l’atac contra Charlie Hebdo i el supermercat caixer són gravíssimes i dramàtiques. Però sempre és més important analitzar-ne les causes. Són moltes… però una de les claus és conèixer la font de finançament.

Milions d’euros de Qatar al Barça

La qüestió, que és d’una rellevància mundial, té una derivada a Catalunya: el patrocini de Qatar al Futbol Club Barcelona, el principal club esportiu del país i una de les institucions socials més conegudes al món. L’acord amb el Barça es va signar a canvi de 30 milions d’euros anuals. Després d’un fugaç pas per la Qatar Foundation, ara el club blaugrana porta el logotip de l’aerolínia Qatar Airways. El pacte va afegir jugar alguns partits amistosos a Qatar, publicitat a la façana del Camp Nou i a les graderies, i diversos mitjans de comunicació van afegir la possibilitat que en el futur el Camp Nou pogués incloure la paraula Qatar en el seu nom oficial. La decisió, obra de la discutida junta directiva de Sandro Rosell, va tenir un suport massiu a l’Assemblea de Compromissaris del club.
"Qatar finança el PSC i el terrorisme", en una pancarta al camp del Bastia / CORSICA INFURMAZIONE
“Qatar finança el PSG i el terrorisme”, en una pancarta al camp del Bastia / CORSICA INFURMAZIONE
Aquest cap de setmana, els aficionats del Bastia, equip de futbol de Còrsega, van exhibir una pancarta durant el partit del seu equip contra el París Saint-Germain, propietat dels qatarians: “Qatar finança el PSG i el terrorisme”. Nasser el-Khelaifi, el president del PSG, també va ser present a la manifestació a París i va protestar enèrgicament contra el club cors per permetre l’exhibició de la pancarta. Això podria passar al proper partit del Barça com a visitant? Veurem el president Josep Maria Bartomeu protestant per una pancarta contra Qatar en un camp de futbol o en una pista de bàsquet de la lliga espanyola?
L’emirat de Qatar s’ha consolidat, segons publicava l’Anuari Media.cat dels Silencis Mediàtics de 2013 en un reportatge de Món Sanromà, com un dels principals inversors als Països Catalans. Els seus fons d’inversió han adquirit la samarreta del Futbol Club Barcelona, els hotels barcelonins Renaissance i Vela, el port Marina Tarraco i un complex hoteler a Mallorca. Els qatarians són accionistes majoritaris d’Iberdrola i, per tant, propietaris de centrals nuclears i tèrmiques a Tarragona i a Castelló. Entre el 2010 i el 2013 van invertir 428 milions a Catalunya, una xifra que s’incrementarà fins a com a mínim 600 milions el 2016.

Diners qatarians i terrorisme

El Govern dels Estats Units creu que Qatar ha substituït l’Aràbia Saudita com a principal donant privat a l’Estat islàmic i a altres afiliats d’Al-Qaida. David Cohen, secretari del Tresor per a Terrorisme i Intel·ligència Financera del Govern d’Obama, va assegurar que Qatar està donant suport als combatents islamistes a Síria i va descriure l’emirat com una “jurisdicció permissiva” per als finançadors del terrorisme. Almenys mitja dotzena de financers qatarians han estat identificats pels Estats Units com a recaptadors de fons privats per a la franquícia siriana d’Al-Qaida. Al desembre passat, el Departament del Tresor va afegir l’empresari i acadèmic qatarià, Abdul Rahman al-Naimi, a la seva llista de “terroristes globals”. Els EUA l’acusen d’enviar gairebé 366.000 dòlars al “representant d’Al-Qaida a Síria”, anomenat Abu Khalid al-Suri. Naimi també ha estat acusat pel Tresor dels Estats Units de transferir fins a 2 milions de dòlars el mes a Al-Qaida a l’Iraq i 250.000 dòlars a Al-Xabab, el moviment islamista violent de Somàlia.
A l’agost passat, el ministre de Desenvolupament Internacional d’Alemanya i dirigent de la Unió Social Cristiana, Gerd Müller, va implicar Qatar en l’ascens de l’Estat Islàmic. “Un s’ha de preguntar qui està armant, qui està finançant tropes de l’EI. La paraula clau és Qatar“, va dir.
Una investigació del diari britànic The Telegraph, citant fonts oficials nord-americanes, denunciava que dos dels financers de més alt rang d’Al-Qaida estan vivint amb total llibertat a Qatar tot i ser en una llista negra del terrorisme a tot el món. Els dos qatarians, Khalifa Muhammad Turki al-Subaiy i Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi, estarien vivint a Doha i són lliures de viatjar per on vulguin, segons informes d’intel·ligència financera nord-americans.
Qatar ha negat sempre que hagi finançat l’Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes. En la seva única entrevista a la CNN, l’actual emir, Tamim bin Hamad al-Thani, va dir que “no financem extremistes” perquè el terrorisme “no és acceptable en la nostra cultura i la nostra religió”. Tanmateix, en l’entrevista va deixar clar que “hi ha diferències entre alguns països, de qui són els terroristes i qui són els grups islamistes potser, però nosaltres no els considerem terroristes”. Qatar també alberga la caserna general d’avançada del Comandament Central dels Estats Units i la base aèria militar d’Al-Udeid, que serveix com a centre de totes les operacions aèries nord-americanes a la regió.
Ha arribat, doncs, com ha assegurat recentment Tomàs Alcoverro, el degà dels periodistes catalans al món àrab, “l’hora de proclamar-ho sense embuts: Qatar finança el terrorisme”. És, segons el corresponsal de La Vanguardia, un Estat amb les “mans tacades de sang en la croada gihadista del terror”.

No hay comentarios: