REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

viernes, 15 de septiembre de 2017

Fronteres


Publicació del Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB) i la Diputació de Barcelona (Xarxa de municipis) de l’any 2007.

Catàleg/llibre molt interessant pel text i les fotos de l’exposició que es va fer del 3 de maig al 30 de setembre del 2007. Han passat deu anys i res no ha canviat a millor, tot ha anat a pitjor i a augmentar les fronteres i les tanques entre països i persones.

“La mirada a les fronteres que proposem en aquesta exposició és una exploració de territoris límit que, en certa manera, expressen les contradiccions d’un món que es mou entre la hipercomunicació i les fractures profundes. A mesura que ens unim, el món esdevé més laberíntic.”

El llibre és una reflexió sobre el concepte de frontera i les seves tipologies i una panoràmica sobre diverses fronteres geopolítiques d’avui (els límits d’Europa, EEUU-Mèxic, Israel-Palestina, Corea del Nord-Corea del Sud, Caixmir, Miami-l’Havana, el cas de Melilla...). Els seus escrits fan una reflexió i anàlisi sobre la transformació de les fronteres geopolítiques actuals, la dislocació de les fronteres simbòliques i la seva repercussió. La frontera com a lloc de pas, espai de convivència o de conflicte. La publicació també il·lustra, amb reportatges de fotògrafs internacionals, els conflictes fronterers més actuals: Europa, les migracions, Corea del Nord, Caixmir, Palestina, Mèxic, etc.


A continuació destaco algunes frases de cada capítol (en negreta):

·      Fronteres i geopolítica (Michel Foucher)

- És temptador justificar que les fronteres han estat inventades pels homes d’estat i els militars per oprimir els pobles.
- L’argument religiós és present novament en els debats recents sobre les darreres fronteres d’Europa.
- Sovint les fronteres no són el resultat de les diferències anteriors sinó que aquestes les creen.

·      Els límits d’Europa (Fréderic Sautereau, Guy-Pierre Chomette, Gilles Lepesant)

- Els límits d’Europa s’assemblen més a una successió de corbes de nivell que a les fronteres d’un estat.

·      Migracions (Olivier Jobard i Catherine Wihtol de Wenden)

- La frontera esdevé omnipresent tant per a aquells qui entren legalment per la porta  principal com per als clandestins que s’introdueixen –de vegades gràcies a la complicitat dels duaners dels països de sortida i als empresaris dels països d’acollida- per la ‘porta de servei’...

·      Un teatre amb les taquilles tancades (Nicolas Righetti i Marc Epstein)

- Retrat de Corea del Nord

·      Morir al front

- Retrat de el Caixmir

·      Fronteres, ni segures ni reconegudes (Marie Dorigny, Marc Epstein i Jean-Luc Racine)

- El conflicte Israel-Palestina

·      La gespa sempre és més verda al jardí del veí (Patrick Bard i Jorge Santibáñez Romellón)

- La frontera entre Mèxic i els Estats Units

·      Dispersats per Europa (Éric Roux-Fontaine i Marcel Courthiade)

- El poble europeu per excel.lència: Els roms, gitanos o manouches

·      Exilis i refugis (Michel Séméniako, Louise L. Lambrichs i Olivier Brachet)

- No hi ha hospitalitat sense frontera.

·      Miami-L’Havana (Ángel Morúa i Enric Massip-Bosch)

·      Melilla-Nador (Rafael Vilasanjuan)

·      Debat sobre la frontera ( Zygmunt Bauman, Manuel Cruz, Eyal Weizman, Michel Foucher, Georges Corm, Tzvetan Todorov, Francisco Fdez. Buey, Roger Bartra, David S. Landes, amb il.lustracions de Frederic Amat)

·      Conclusió (Henri Dorion)

- El món humanitzat és un univers de fronteres i la història de la humanitat és la història de les fronteres entre les comunitats humanes.
- Les fronteres canvien; algunes neixen, altres es desplacen i, finalment, altres moren, encara que les que desapareixen deixen lloc a una continuïtat territorial que permet la llibertat de circulació, el territori que han dividit mantindrà sovint durant molt de temps els estigmes de la fractura passada.
- Un cop travessada la frontera a la recerca de la felicitat es troben amb fronteres que no els abandonen, fronteres imposades per unes societats que, en nom de la protecció, practiquen l’exclusió.

·      Una cartografia entre ciència i art (Philippe Rekacewicz)


Per finalitzar, si has arribat fins aquí, et pot interessar l’entrada que vaig escriure d’un llibre d’en Zygmunt Bauman amb el títol Desconeguts a la porta de casa i una altra dedicada al Referèndum a Catalunya 1-O: Fronteres (4)

No hay comentarios: