El govern d'en Mas ha començat el seu mandat de manera potent: retallant les prestacions socials per tot arreu.
Ningú es pot sentir enganyat, ja ho sabíem.
Els governs de dretes sempre tallen per lo social i, com fan tots el governs de qualsevol color, posen tota la maquinària de mitjans de comunicació afí en marxa per justificar les retallades socials com a necessàries (1€ per cada visita al CAP, pagar per les fotocòpies a l'escola,...).
Mai he sentit que s'hagin de retallar beneficis als bancs, als viatges 'oficials', els vols i hotels dels euro i no eurodiputats, encara que sigui de manera 'temporal'. O, simplement, aplicar l'anomenada Tasa Robin Hood a les transaccions econòmiques.
La llàstima és que els partits d'esquerres estan més per les bizantines discussions ideològiques i personalistes que per la realitat del carrer.
En Hessel ens diu 'Indigneu-vos' i Sampedro ens diu 'Reacciona'. Doncs, alguna cosa es mou al pati quan comencem a veure cada vegades més 'bates blanques i samarretes grogues' fora dels hospitals i de les aules.
El món sanitari amb les seves bates blanques ha sortit al carrer a queixar-se de les retallades 'no escrites', però aplicades, dels pressupostos sanitaris. Suposo que estan esperant a que passin les eleccions municipals.
El món educatiu també comença a sortir al carrer, no per reivindicar el seu legítim dret a que no retallin el seu baix sou i les seves hores de feina augmentades. Surt perquè veu que la qualitat de l'ensenyament públic comença a disminuir. Aquest és l'objectiu bàsic del moviment de 'les samarretes grogues'.
Tots dos moviments, de les bates blanques a les samarretes grogues, criden el mateix:
- Prou de retallades a la sanitat i a l'educació.
- Retalleu als bancs i als seus beneficis, que continuen menors (diuen), però beneficis a fi de comptes.
Un conjunt de pares i mares de la ciutat de Badalona es van trobar un dia per reclamar més atenció i més recursos per a l'ensenyament públic. L'ensenyament és, deien, l'eina més important de la que disposa una ciutat que es troba en una situació econòmica tan precària com la d'ells i elles. L'ensenyament públic de qualitat és el millor i més eficient instrument de cohesió i construcció cívica del qual es pot disposar.
La Plataforma "Badalona es mou" constituïda per la FAMPAS (Federació de associacions de mares i pares) i per moltes de les Escoles Públiques de la ciutat, va néixer amb la voluntat de manifestar el seu rebuig a les mesures que, aleshores el Departament d'Educació, amb Ernest Maragall (PSC) al capdavant, havia establert i que progressivament posava de manifest la baixa capacitat de negociació mantinguda amb la resta de sectors de la Comunitat Educativa. Ara el nou Departament d'Ensenyament, amb Irene Rigau (CiU) al capdavant, ofereix diàleg, però adverteix de la falta de medis que comportarà l'obligada reducció de la despesa pública en matèria d'Educació.
El moviment de les samarretes grogues és important, però no ho és tant per la seva capacitat de reconduir les actuals polítiques del govern català sinó pel que suposa de 'canvi de xip'. Aquestes samarretes grogues volen mostrar la unió de tota la comunitat educativa en front a les retallades. Els docents les duen, els nanos i els pares i les mares també amb un mateix lema:
”SOS ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT”
El que és més important no és la samarreta en sí, allò veritablement important és que un col·lectiu significatiu de persones ha dit prou.
El dissabte 14 de maig, una marea de bates blanques i samarretes grogues va prendre el centre de Barcelona per a protestar contra les retallades als serveis públics del govern de CiU. Evidentment el nombre de manifestants varia segons els interessos de qui dona la notícia, de 30.000 a 70.000. Només quan el Barça mobilitza al personal no hi ha problemes amb aquestes matemàtiques!
El dimecres 18 de maig alguns instituts de Barcelona, com el Montserrat, van començar a moure's en aquest sentit. El professorat va mostrar el seu rebuig a les retallades portant una samarreta groga mentre impartia les seves classes i, es preveu que això es repetirà cada dimecres amb la complicitat del seu alumnat i les famílies.
El dimecres 18 de maig alguns instituts de Barcelona, com el Montserrat, van començar a moure's en aquest sentit. El professorat va mostrar el seu rebuig a les retallades portant una samarreta groga mentre impartia les seves classes i, es preveu que això es repetirà cada dimecres amb la complicitat del seu alumnat i les famílies.
El jovent s'està mobilitzant per tot arreu en contra de les retallades i la previsió és que això augmenti via xarxes socials. Podeu veure un mapa actualitzat clicant aquí.
Per una altra banda, un grup d'advocats han creat un document base perquè les persones que volen acampar a diverses ciutats espanyoles puguin fer-ho legalment.
A l'estranger ja s'està parlant de la 'Spanish Revolution': el Washington Post, The Huffingtton Post, la BBC, la CNN, Le Monde, ...
Què en sortirà d'aquest moviment? No ho sabem. El que sí sabem és que els partits polítics tradicionals estan superats i no saben com reaccionar, i menys en època electoral.
Des d'aquestes línies, la meva solidaritat amb tots aquests moviments, que no fan altra cosa que posar en pràctica el lema d'Amnistia Internacional, 'més val encendre una espelma, que maleir l'obscuritat'.
2 comentarios:
primer arruïneu Catalunya...
i després us queixeu.
Està clar que és una visió massa inclinada de la realitat, llàstima!
Publicar un comentario