REFUGEES WELCOME TO CATALONIA: A PRACTICAL GUIDE

lunes, 30 de mayo de 2016

Els viatges de l’Ajuntament de Barcelona: dietes, transports i hotels d’Hereu, de Trias i de Colau

Interessant investigació sobre l'Ajuntament de Barcelona i els viatges dels seus alcaldes i regidors amb fons públics en els darrers 5 anys. És una investigació de Marc Font publicada per la revista de periodisme d'investigació digital El Crític.

Representar la ciutat en un esdeveniment internacional, reunir-se amb algun responsable polític, ‘vendre’ la marca Barcelona amb l’objectiu d’augmentar-ne l’atractiu i que la visitin més persones o desplaçar-se a algun altre país amb la intenció d'”obrir mercat” per a les empreses nostrades o captar inversions. Són quatre exemples de les raons que s’han emprat els sis darrers anys per justificar els viatges —internacionals o a altres punts de l’Estat espanyol— dels membres del govern de l’Ajuntament de la capital catalana.
Segons les dades a les quals ha tingut accés CRÍTIC en exclusiva, els membres del govern de l’Ajuntament de Barcelona han participat en més de 600 viatges institucionals entre el 2010 i el 2015. Durant aquest temps, que inclou els quatre anys d’alcaldia de Xavier Trias, el darrer any i mig de mandat de Jordi Hereu i, finalment, els primers sis mesos de l’executiu d’Ada Colau, s’hi han gastat més de 600.000 euros. La xifra inclou les despeses en transport i allotjament dels càrrecs de govern i les dietes de tota la comitiva del viatge, és a dir, de l’equip que acompanya l’electe.
El govern convergent de Trias va realitzar un total de 410 viatges, que van suposar una despesa de gairebé 450.000 euros. La xifra seria equivalent als 168 desplaçaments i gairebé 170.000 euros que va destinar a aquest tipus d’actuació l’equip del socialista Jordi Hereu en els darrers 18 mesos de mandat. El volum de viatges va disminuir notablement en els primers sis mesos d’Ada Colau com a alcaldessa, quan va quedar-se en 27, amb un import global de 15.000 euros. Més de la meitat de la despesa correspon a transport, per davant de les dietes i l’allotjament. El cost real, però, és més elevat en tots els casos, ja que les dades facilitades no inclouen el transport i l’allotjament de tota la comitiva, sinó només dels càrrecs del govern i, en alguns casos, dels representants de l’oposició que també en formaven part.
Ada Colau amb l'alcalde de Leipzig, Burkhard Jung. Foto: Ajuntament de Barcelona
Ada Colau amb l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung / AJUNTAMENT DE BARCELONA
Durant l’últim mandat, l’exalcalde Xavier Trias va ser qui més viatges va fer, amb un total de 89 i una despesa de prop de 130.000 euros. En segon lloc apareix Antoni Vives, tinent d’alcaldia d’Hàbitat Urbà durant el mandat i actualment retirat de la política activa, amb 75 viatges, que van sumar un import de 108.000 euros. Completen els càrrecs més viatgers de l’era de Trias la responsable de l’àrea d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, amb 31 (34.250 euros); el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, amb 28 (11.570 euros); el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí Galbis, amb 25 (31.700 euros), i el regidor de Comerç, Raimond Blasi, també amb 25 (13.800 euros). En l’últim tram de l’etapa d’Hereu, del qual CRÍTIC ha pogut tenir les dades, el més viatger va ser Ignasi Cardelús, que era el delegat de Relacions Internacionals, amb 40 (que van sumar una despesa de 50.600 euros), per davant del mateix alcalde, que en va fer 21 (33.000 euros). De l’actual govern de Barcelona en Comú, és l’alcaldessa, Ada Colau, qui més ha viatjat. Del juny al desembre de 2015, la dirigent dels Comuns va fer vuit viatges, que van ascendir a 6.620 euros.
Que els càrrecs d’un consistori de la magnitud del de Barcelona viatgin a l’exterior per raons diverses no és nou, estrany ni, òbviament, negatiu. Però, alhora, l’anàlisi de les destinacions recurrents d’un executiu o d’un altre serveix per fer un petit retrat de les seves prioritats polítiques. Tanmateix, el govern de Barcelona en Comú manté la mateixa agència de viatges que ja s’utilitzava en el tram final del mandat de Trias: Viatges El Corte Inglés.

Trias i les vacances a Menorca

Des de fa més de tres dècades, Xavier Trias estiueja cada agost a Menorca, on té un habitatge as Mercadal. I durant la seva etapa com a alcalde no va faltar a la seva cita anual amb l’illa. Va acumular-hi un total d’11 viatges a l’illa pagats amb diners públics. La majoria es presenten com a “viatges institucionals”, tenen un cost inferior als 300 euros i es concentren als mesos de juliol i, sobretot, d’agost. Segons la informació apareguda a la premsa de l’època, Trias s’estava a Menorca de vacances.
A preguntes de CRÍTIC, el departament de premsa del grup municipal de Convergència explica que “quan, per necessitats del seu càrrec i responsabilitat, [Xavier Trias] havia de tornar a Barcelona per assistir a algun acte institucional, mantenir reunions o qualsevol activitat vinculada al seu càrrec, l’Ajuntament es feia càrrec de la despesa del trajecte. Normalment els viatges han estat gairebé sempre vinculats a les festes majors de Gràcia i Sants; a més, el Gabinet d’Alcaldia intentava concentrar en aquests viatges reunions, signatures o altres coses que no es podien deixar per al mes de setembre”.
Al juny de 2013, però, Trias va desplaçar-se a Menorca per, segons admet la mateixa Convergència, “assistir a un casament com a alcalde de Barcelona”. Era la boda de Patrícia Mas, la filla de l’aleshores president de la Generalitat de Catalunya. A la boda hi van assistir, com a mínim, Trias i l’expresidenta del Parlament de Catalunya Núria de Gispert. El viatge de Trias al casament de la filla de Mas va costar 322 euros als barcelonins.
Xavier Trias al Fòrum de Davos. Foto: Ajuntament de Barcelona
Xavier Trias al Fòrum de Davos / AJUNTAMENT DE BARCELONA
El 2014, l’alcalde Trias va assistir a una de les grans trobades de l’ortodòxia econòmica, el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que cada any se celebra en aquesta ciutat suïssa. Trias hi va anar, un cop més, acompanyat d’Antoni Vives. En total, la delegació municipal era formada per tres persones i va suposar una despesa de més de 5.200 euros, la major part —3.996 euros— destinada al pagament de les dietes. Entre els viatges curiosos de l’exalcalde també n’hi ha un al mateix juny de 2013 a Madrid per assistir a la commemoració del centenari de Joan de Borbó, l’avi de l’actual rei d’Espanya. L’import? 353 euros.

A les finals de la Champions amb diners públics

Gran aficionat culer, Trias va assistir els darrers cinc anys a diverses finals del Futbol Club Barcelona. I sempre a càrrec de l’erari públic. Així, va anar a la final de la Lliga de Campions de l’any passat a Berlín (679 euros) i a la del 2011 a Londres (400 euros), aleshores en companyia de l’encara alcalde Hereu (661 euros) i del responsable socialista d’Esports, Pere Alcober (370 euros), a banda de les finals de Copa del Rei del 2012 i del 2014, disputades a Madrid i a València, respectivament. Maite Fandos, responsable de l’àrea d’Esports de l’època de Trias, va assistir als Jocs d’Hivern de Sotxi (a Rússia) el 2014, a banda d’inauguracions de mundials d’handbol, de bàsquet o de natació. Hereu, per la seva banda, a més de finals esportives, el 2010 va desplaçar-se a Madrid per assistir a la presentació de la candidatura de Madrid per als Jocs Olímpics d’estiu, que finalment no va ser escollida.

Vives i la London School of Economics

Una de les obsessions d’Antoni Vives durant la seva etapa al govern de Barcelona era impulsar la ‘smart city’ i amb aquest objectiu va participar en diverses reunions i conferències a l’exterior que les promovien. Segons ha pogut saber CRÍTIC, un dels destins preferents de l’aleshores tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà va ser Londres, fonamentalment per assistir a actes, cursos o pronunciar conferències a la London School of Economics (LSE). En quatre anys de govern, Vives va fer almenys set viatges a la capital britànica per participar en actes del centre. Ara, un cop abandonada la carrera política, Vives es presenta com a “col·laborador” d’aquest centre d’estudis britànic.
L’LSE va ser l’epicentre de diverses polèmiques municipals durant el mandat anterior, ja que el consistori va pagar 50.000 euros per tal que Vives i l’aleshores gerent d’Hàbitat Urbà, Vicent Guallart, hi pronunciessin conferències. A més a més, membres de les regidories d’Urbanisme i d’Economia van participar en cursos a l’LSE i a la Universitat de Harvard, cosa que va suposar una factura de 300.000 euros abonada amb fons públics. Aquests cursos d’elit impulsats per Antoni Vives van ser anul·lats fa alguns mesos pel govern de Colau.
Altres viatges curiosos dels darrers anys són el que va fer al febrer de 2014 Joaquim Forn, que era primer tinent d’alcaldia, a Berlín per assistir a la projecció de la pel·lícula ‘El somni’, al festival la Berlinale. El film està dedicat al restaurant El Celler de Can Roca, que està situat a Girona.

Hereu a Vancouver per “aprendre” dels Jocs d’Hivern

Uns quants anys abans, el 2010, els socialistes Ignaci Cardelús i la regidora Catalina Carreras-Moysi van desplaçar-se a Moscou a la presentació de la Casa Rússia i al fòrum de Marcas Renombradas Españolas, un ‘lobby’ que reuneix algunes de les companyies més importants de l’Estat. La factura entre tots dos va ascendir a 8.600 euros. El 2011, el mateix Cardelús, com a responsable de Relacions Exteriors del govern d’Hereu, va anar dues vegades a Qatar, per reunir-se amb xeics de l’emirat i també amb directius de la cadena Al-Jazira.
Un dels viatges més cars és el que va fer el PSC als Jocs Olímpics d’Hivern de Vancouver. L’alcalde Hereu anava acompanyat d’Ignasi Cardelús i del responsable d’Esports del seu cartipàs, Pere Alcober, per assistir als Jocs d’Hivern fets al Canadà. L’objectiu? Aprendre’n de cara a la possible candidatura de la capital catalana per acollir-los el 2022. Un projecte que, com deuen saber els lectors, no es va arribar a portar a terme. El viatge d’Hereu va comportar una despesa de més de 13.000 euros.

Refugiats i COP 21, els viatges de l’equip de Colau

Finalment, en els seus sis primers mesos de mandat, el govern de Barcelona en Comú ha assistit ja a grans cimeres internacionals, com la COP 21, dedicada al clima i que va fer-se al desembre a París. Hi van anar l’alcaldessa, Ada Colau, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la quarta tinent d’alcaldia i responsable d’Ecologia, Janet Sanz. La meitat dels vuit viatges de Colau van ser a Madrid, un dels quals per participar en la marxa estatal contra la violència masclista (el 7 de novembre, amb un cost de més de 630 euros). El de major import, més de 2.000 euros, és el que va fer a l’octubre a les ciutats alemanyes de Munic i de Leipzig, per conèixer com porten a terme l’acollida de refugiats. La delegació de Colau era formada per vuit persones.
Trias i altres membres de la delegació barcelonina amb representants del port de Miami. Foto: Ajuntament de Barcelona
Trias i altres membres de la delegació barcelonina amb representants del port de Miami / AJUNTAMENT DE BARCELONA

Els desplaçaments més cars

Com és lògic, el cost d’un viatge va molt lligat a la durada i a la llunyania del destí. I, per tant, no sorprèn que els 10 desplaçaments que han suposat una major despesa hagin implicat visites a altres continents. Sempre segons les dades disponibles, el de major cost en el període analitzat és el que l’aleshores alcalde Trias va encapçalar entre l’1 i l’11 d’abril de 2014 i que va incloure estades a Miami, a Colòmbia (Bogotà i Medellín) i al Brasil (Rio de Janeiro). El viatge, en el qual també van participar els regidors de govern Sònia Recasens, Antoni Vives i Jordi Martí i el representant de l’oposició Jordi Portabella (ERC), va tenir un cost de gairebé 73.000 euros. La delegació era formada per 18 persones i el seu objectiu era vendre la marca Barcelona i captar inversions. Fonts municipals han explicat que la comitiva era tan alta perquè també en formaven part periodistes de mitjans de comunicació barcelonins.
Taula_Viatges
Bona part dels viatges més costosos han estat marcats per un objectiu econòmic, en els quals es barreja la diplomàcia empresarial i la promoció estricta de la ciutat. Això sí, el destí preferent en els últims sis anys ha estat Madrid, fonamentalment per reunir-se amb ministres o alts càrrecs del Govern espanyol. El 2014, Trias també va fer un viatge de diversos dies a la capital xinesa, Pequín, i als Estats Units (Nova York i Los Angeles) per posicionar Barcelona com a “destí de negocis”. El van acompanyar Antoni Vives i Jaume Ciurana, responsable de Cultura. La delegació era de cinc persones en total.
Xavier Trias amb l'alcalde de Pequín, Wang Anshum. Foto: Ajuntament de Barcelona
Xavier Trias amb l’alcalde de Pequín, Wang Anshun / AJUNTAMENT DE BARCELONA
La Xina ha estat un destí dels tres darrers governs municipals, ja que Hereu va anar-hi a l’agost de 2010 —acompanyat dels regidors opositors Xavier Trias i Jordi Portabella— per assistir al dia de Barcelona de l’exposició universal de Xangai i per “vendre” la ciutat. Trias hi va tornar el 2012, concretament a Hong Kong —amb Vives al costat—, i el responsable d’Hàbitat Urbà va tornar-hi quatre ocasions més per fer “seguiment” dels viatges fets amb l’alcalde, entre altres qüestions. Finalment, l’actual primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va viatjar a Hong Kong al desembre per assistir a la Business Design.
Els Estats Units ha estat un altre destí constant dels responsables del consistori els darrers anys. A banda dels ja esmentats, Trias va estar-hi al maig de 2013, juntament amb Antoni Vives i Sònia Recasens, novament per vendre la marca Barcelona i atreure inversions i a l’octubre del mateix any, en aquest cas per “refermar el pes i la influència internacional de la capital catalana“. També a l’Amèrica del Nord, però en aquest cas al Canadà, s’hi compta l’estada que al febrer de 2010 va fer Jordi Hereu a Vancouver.

No hay comentarios: